Vita husets receptsamling

Gillar du vår frukost och våra bakverk? Roligt, självklart delar vi med oss av recepten.

Smoothie med mango och spenat

2 dl frusen mango, 1 dl färsk spenat, 1 pressad apelsin, 1 banan, 1 dl iskallt vatten, 1 tsk flytande honung. Mixa och dekorera med exempelvis hallon och kokosflingor.

Overnigt-oats (2 portioner)

2 dl havregryn, 2 dl havredryck, 1 dl vaniljkvarg, 0,5 krm kardemumma, 1 tsk kanel, 1 tärnat äpple. Blanda ingredienserna, häll upp i portionsformar och låt stå över natten. Garnera med tunna äppleskivor, pumpafrön och flytande honung.

Kalljästa morotsfrallor

25 gram jäst, 5 dl ljummet vatten, 1 finriven morot, 2 tsk salt, 2 msk olivolja, 4 dl rågsikt, 8 dl vetemjöl.

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen är löst. Tillsätt rågsikt, riven morot och olja. Rör ihop till en slät smet. Tillsätt vetemjöl och salt. Knåda ihop till en deg för hand. Strö lite mjöl på degen och plasta in bunken. Låt jäsa cirka 20 minuter i rumstemperatur. Fortsätt jäsa i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme). Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Knåda inte utan dra försiktig ut den till en platta. Skär i 20 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in en oöm plåt på nedersta falsen i ugnen. Ställ in plåten med frallorna i mitten av ugnen. Häll 1-2 dl vatten på plåten längst ner och stäng ugnsluckan. Ångan som bildas ger brödet en knaprig yta. Grädda cirka 15 minuter.

Mazarinsnittar

175 gram smör, 75 gram mandelmassa, 1 ägg, 8 droppar bittermandelarom, 1,5 dl mjölk, 2,5 dl socker, 3 dl mjöl, 1 msk vaniljsocker, 0,5 tsk bakpulver. Florsocker och blåbärspulver till garnering.
Smält smöret. Riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, bittermandelarom och mjölk. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver under omrörning. Rör ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader i 30-40 minuter. Låt kakan svalna innan servering. Pudra över florsocker och blåbärspulver.

Chokladkaka med kolasmak

200 gram smör, 200 gram mörk choklad, 4 ägg, 2 dl socker, 1 dl ljus muscovadosocker, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 2 dl mjöl, 1 burk karamelliserad mjölk, flingsaltSmält ner smör och choklad. Vispa ihop ägg, socker, muscovadosocker och vaniljsocker. Blanda i bakpulver och mjöl i äggblandningen och sist det smälta smöret och chokladen. Hälli smord långpanna och klicka i den karamelliserade mjölken. Strössla över lite flingsalt. Baka i ugnen, 200 grader cirka 20-30 minuter.