Vandra i Tresticklans nationalpark

I Nössemark hittar du en av Sveriges 24 nationalparker - Tresticklan som är ett av Dalslands mest besökta turistmål.

Här finns flera olika vandringsleder i obruten vildmark varav en av dem sträcker sig över gränsen in i Norge. Den totala längden på lederna är 23 kilometer med svårighetsgrad medelsvår. Det finns god tillgång till spänger som gör din vandring enklare.

Tresticklans nationalpark är den största väglösa och obebyggda skogstrakten i södra Sverige. Lederna är variationsrika och kuperade, beroende på om du går i riktning mot bergsryggarna eller längs med dem. Förutom den karga skogen hittar du många sjöar och en terräng med smala och höga bergsryggar.

Entrén till nationalparken ligger cirka en mil (mot Ed) från Vita huset i Nössemark.

fakta Tresticklan
  • Total längd: 23 kilometer

  • Svårighetsgrad: Medelsvår

  • Yta: 30 kvadratkilometer
  • Toaletter finns vid parkeringsplatsen vid entrén

Mera vandring

Förutom Tresticklan finns flera andra trevliga vandringsleder/promenader. Vi kan rekommendera en vandring upp på Linnekläppen i Norge eller en kortare tur till Majas bönealtare i Nössemark. Det finns såklart också ett stort utbud av småvägar och stigar i hela området för den som är sugen att ge sig ut på egen hand. 

Vandra längs riksgränsen

Nössemark ligger bara någon kilometer från gränsen till Norge. I en kuperad och varierande terräng kan du ge dig ut i skogen och leta efter de riksrösen som markerar gränsen. Med några 100 meters mellanrum hittar du dessa rösen genom att följa den röjda skogsgata som går längs gränsen.

Torrskogsleden

Tjugo kilometer från Vita huset, på andra sidan Stora Le ligger Torrskogsleden, en 25 kilometer lång vandringsled genom omväxlande natur med utsiktstorn och grillplats. Hela leden rekommenderas som en tvådagarstur men det går att förkorta vandringen till en dag eller kortare.

Upptäck äventyret på Stora Le

Paddla

Stora Le är ett av Dalslands mest attraktiva kanotvatten. Sjön är 70 kilometer lång och 2-3 kilometer bred och sträcker sig från Ed i söder till Norge/Värmland (Töcksfors) i norr. Stora Le ingår också i ett större sjösystem med anslutning till Dalslands kanal.

Som vackrast är sjön runt Nössemark och norrut, här finns gott om vikar och öar att stanna på för ett dopp eller en fikapaus.

Vita husets brygga är den perfekta starten för äventyret på sjön. Vi samarbetar med Canodal kanotuthyrning i Ed som kan hjälpa dig så att kanot och annan utrustning finns på plats för dig när du anländer.

Fiska

I Stora Le och fiskevattnen runtomkring finns gädda, abborre, den dalsländska landskapsfisken hornsimpa och många andra arter. Hos oss kan du låna eller köpa enklare fiskeutrustning samt fiskekort till Rörvikens fiskevårdsområde. Med kommunfiskekortet kan du fiska i småsjöar och tjärn runtomkring. 

För dig som är sportfiskare rekommenderar vi att du tar dig till den norska sidan av Stora Le eller till den angränsande sjön Foxen. 

På två hjul

I Nössemark finns goda möjligheter till bra cykling. Gillar du asfalt finns långa rundor på upp till 10 mil på kurviga asfaltsvägar. Vill du hellre cykla mountainbike finns många skogsvägar och stigar i området. Vi har kartor, cykelpump och verktyg för enklare reparationer som du kan låna. Här finns även förvaringsutrymmen där du kan låsa in din cykel. Dalslandsleden är dragen precis utanför Vita huset så för dig som planerar att cykla den leden är ett stopp hos oss perfekt!

Låna kartor av oss

Hur du än vill ta dig runt, till fots eller på cykel, på småvägar och stigar i Vita husets omgivningar har vi kartor till dig. Våra kartor är även utmärkta med fiskevatten.

Se och göra inom 30 kilometer

Se och göra i Nössemark

Gör en dagsutflykt

Årliga evenemang